{ "title": "Boğaz Ağrısına Dondurma", "image": "https://www.dondurma.gen.tr/images/bogaz-agrisina-dondurma.jpg", "date": "21.01.2024 00:14:13", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Boğaz ağrısına dondurma, pek çok kimse ateşi yükselttiği, boğaz enfeksiyonu ve ağrısına neden meydana geldiği gerekçesiyle çocuğuna dondurma yedirmez, yemez. Oysa işin aslı, enfeksiyona dondurma değil, mikroorganizmalar neden olduğudur.

Nedense toplumda sıcak olan olmayan gıda ve sıvılarla boğaz sıkıntıları aralarında bir ilişki varlığına dair yaygın bir inanış vardır. Oysa farenjit veya bademcik iltihaplanmaları insandan insana farklı yöntemlerle bulaşan virüs veya bakteriler ile ortaya gelirler. Şayet edinilen gıda veya sıvıda rastgele bir mikrop yoksa bunun boğazda enfeksiyona yol açması beklenmez. Ama iritan, başka bir deyişle boğaz bölgesini tahriş edebilecek denli çok sıcak olan olmayan veya çok sıcak olan koşullar bu bölgedeki dokunun direncini düşürebilir ve dışarıdan boğaza yapışan mikropların yerleşmesi ek olarak basit olabilir. Normalde boğaz bölgemizde bademcikler benzeri farklı savunma sistemi dokuları vardır, bununla birlikte bu bölgeyi döşeyen natürel koruma amaçlı bir flora (Mikrobiyal örtüsü) ile yüzeysel bağışıklık elemanlarını bulunduran bir doku örtüsü (Mukoza) vardır. Öbür taraftan tükürük salgısı, yutkunma işlevimiz de mekanik olarak da ağız ve boğaz kısmında mikroplara karşın bir sistem meydana getirir. Sıhhatli yetişkin ve çocuklarda tüm bu koşullar dışarıdan iştirak eden mikroplara karşın vücudu korumaktadır. Mukoza örtüsünü zedeleyebilecek koşullar bu direnci bozabilir ve enfeksiyona sebep olabilir. Yılda aşağı yukarı 4 defa boğaz enfeksiyonu geçiriyoruz. Günümüzün kalabalık toplumlarında bir erişkinin yılda aşağı yukarı 4 defa, çocukların ise tahmini 7-8 defa boğaz-üst solunum yolları enfeksiyonu geçirdiklerine sık sık tanık oluyoruz. Şunlar farenjit veya bademcik enfeksiyonu biçimde olabiliyor. Hastalığa yakalanmanın sebebini çoğunlukla sıcak olan olmayan gıda, sıvı/akışkan veya sıcak olan olmayan ortamda kalma ile ilişkilendirmemize nazaran, esasında neden anında tamamı ile 'kişiden kişiye bulaşma'dır. Bunun sık sık sebeplerinden bazıları; burun tıkanıklığı, ağız solunumu, genizde akıntı, sigara içmek, sigaraya maruz kalma, az sıvı/akışkan alınması ve reflü biçimde sıralanabilir. Bu vaziyetlerde boğaz bölgesinin doku sağlamlığı düşüktür ve bu vaziyette söz gelişi çok bir soğukla temas olduğunda, tahriş tabanında, dışarıdan gelebilecek mikroplara karşın koruma da azalır ve iltihaplanma rizikosu yükselir. Esasında dondurma yenmemesi yatkınlığı arttıran nedenlerin rehabilitasyonu veya önlenmesi ek olarak mühimdir.

Dondurma yerken bunlara dikkat edin

Dondurmayı yavaş yiyin, tadını çıkarın. Kocaman ısırıklar almayın, yalayarak veya küçük bir kaşıkla yiyin. Bu olarak boğaz bölgesinin birdenbire soğumasını ve tahrişi önleyebilirsiniz. Dondurma yerken boğazınızda çok soğukluk, bununla birlikte ağrı hissediyorsanız sık sık miktarda ve çabuk yiyorsunuz demektir. Deneyimlerime yönelik kıtır meyve ve sütten, hanede yapılmış olan dondurmaların tadı ve neşesi diğer bir oluyor diyebiliriz.

Dört mevsim yenebilir

Yaygın efsanelerden bir tanesi de dondurmanın bir yaz yiyeceği meydana geldiği. Hakikaten az kalorisi, besleyiciliği ve serinliğiyle dondurma yaza çok sık sık sık yakışıyor. Fakat kış mevsiminde veya sair mevsimlerde yenmemesi amaçlı hiçbir neden yok. 37 derece ortaya iştirak eden ağzımıza değdiği an erimeye başlıyor ve boğazımızdan geçene denli sıcaklığı yükseliyor. Bu da diğer sıcak olan olmayan tüketilen ürünlerle karşılaştırıldığında dahi dondurmayı boğaz enfeksiyonuna neden olma açısından sık sık ek olarak emniyetli yapıyor.

Besleyici ve oldukça masum

Dondurmada protein, karbonhidrat ve A, B, D benzeri farklı vitaminler, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko benzeri mineraller yer alıyor. Öbür tatlılara yönelik çok sık sık sık ek olarak az kalorili ve suçsuz ortaya iştirak eden dondurma, sıkı ve besleyici bir atıştırmalık ve ara öğün alternatifi olabiliyor.
" } ] }