{ "title": "Dondurma Tarifleri", "image": "https://www.dondurma.gen.tr/images/dondurma-tarifleri.jpg", "date": "21.01.2024 07:59:17", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Dondurma tarifleri, dondurma şeker, meyve suyu, kakao, süt gibi malzemelerin dondurulması ile elde edilen bir tatlı türüdür. Dondurma elle ya da farklı makineler ile hazırlanarak dondurulur. 100 gr dondurma yaklaşık 100-200 kaloridir. A, B, D vitaminleri bakımından, ayrıca bazı mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Piyasalarda her çeşidine ulaşılabilen dondurma paketlenmiş ya da açık şekilde yılın her ayında bulunabilen bir üründür. Her türlü meyve, kuruyemiş, çikolata, karamel gibi malzemeler ile hazırlanabilir.

Dondurma yapılırken verilen malzemelerin miktarına ve süreye çok dikkat edilmelidir. Yeteri kadar ya da yeterinden çok fazla malzeme kullanıldığında ya da karıştırma süresinin kısa ya da uzun tutulması sonucu sonuç istenilen gibi olmayabilir. Hazırlanan dondurmanın kalitesi bu etkenler nedeniyle yakalanamayabilir. Dondurma yaparken bazı noktalara çok dikkat edilmelidir.

Örneğin, dondurma malzemesi olarak kullanılan meyve suları kesinlikle kaynatılmamalıdır. Kullanılan şeker miktarına çok dikkat edilmelidir. Çok fazla şeker kullanıldığında dondurma hem çok tatlı hem de yumuşak bir kıvamda olur. Dondurmada kıvam yakalayabilmek için soğutma anında devamlı karıştırılması da önemli bir ayrıntıdır.

Dondurma Tarifleri

Sütlü Dondurma İçin Gerekli Malzemeleri
Sütlü Dondurma Nasıl Yapılır?

2 su bardağı süt uygun bir tencereye alınarak üzerine vanilya eklenir. Orta hararetli ocakta 1-2 taşım kaynatılıp ocaktan alınır. 20 dakika kadar dinlendirildikten sonra süt bir tülbent yardımı ile başka bir kabın içine süzülür. Yumurta sarıları ve toz şeker süt kaynatılan tencereye alınır ve mikser yardımı en hızlı ayarda çırpılır. Üzerine ılıyan süt yavaş yavaş dökülüp devamlı karıştırılır. Karışım içi su ile doldurulmuş farklı bir tencere içine alınarak sürekli karıştırılarak pişirilir. Bu aşamada malzemelerin kaynamaması gerekir. Karışım krema kıvamı alıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirilmelidir. Oluşan krema kaşığa yapışmayacak kıvamda olmalıdır. Kaşığa yapışmayan kıvama ulaştığında farklı bir kabın içine aktarılarak soğumaya bırakılır. Soğuma aşamasında üzerinin kaymaklaşmaması için ara ara karıştırılmalıdır.

Süt kreması çukur bir kabın içine alınır ve hafif hareketler ile çırpılır. Hazır hale gelen soğuk krema soğuyan karışıma yavaş yavaş eklenerek, harca karıştırılır. Hazırlanan dondurmanın üstü kapatılarak buzluğa atılır ve donması beklenir. Donan karışım çukur bir cam kâseye alınır, tekrar üzeri folyo ile kapatılıp 20 dakika daha buzlukta bekletilir. Karışım toparlanmaya başladığında buzluktan alınarak mikser yardımı ile 1 dakika kadar çırpılır. Tekrar üzeri folyolanarak buzluğa atılır ve 20 dakika kadar daha bekletilir. Bekleme süresi tamamlanınca mikser ile 1 dakika kadar daha çırpılır. Çırpma işlemi malzemeler dondurma kıvamı alana kadar aynı şekilde devam ettirilir. Hazır hale gelen dondurma ağzı kapalı saklama kaplarına alınıp buzlukta bekletilir. İstenilen zaman servise sunulur.

Afiyet olsun.

Limonlu Dondurma

Limonlu Dondurma İçin Gerekli Malzemeleri
Limonlu Dondurma Hazırlanışı.

Yumurta akları çukur bir kabın içine alınarak kar gibi olana kadar çırpılır. Köpük haline gelen yumurta aklarının üzerine yumurta sarıları ilave edilerek mikser ile yüksek ayarda çırpılır. Ardından yumurtaların üzerine krem şanti, süt, limon suyu ve limon kabuğu rendesi eklenir. Malzemeler 5 dakika devamlı mikser ile çırpılır. Kıvamının oldukça yoğun olması gerekir. Hazır hale gelen limonlu dondurma saklama kaplarına boşaltılarak dondurucuda donana kadar beklenir. Dondurma buzlukta donduktan sonra istenilen zaman, istenilen şekilde ve malzemelerle süslenerek servise sunulur.

Afiyet olsun.

Sakızlı Dondurma

Sakızlı Dondurma İçin Gerekli Malzemeleri
Sakızlı Dondurma Nasıl Yapılır?

Çukur bir tencereye damla sakızı, süt, nişasta, toz şeker ve salep alınarak mikser ile iyice çırpılır. Çırpılan malzemeler orta hararetli ocakta kaynama noktasına ulaşana kadar karıştırılır. Ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Bu aşamada üzerinin kaymak tutmaması için ara ara karıştırmaya devam edilir. Karışım soğuduktan sonra buzluğa alınarak 10 dakika ara ile karıştırılır. Karıştırma işleminin her 10 dakika ara ile en az 5 defa tekrarlanması gerekir. 5. Karışımda içine dövülmüş bademler eklenir ve her yarım saatte bir yine 5 kez olmak üzere karıştırılır. Hazır hale gelen dondurmanın üzeri kapatılarak buzlukta tamamen donması için en az 8-10 saat bekletilmesi gerekir. Dondurma istenilen zaman servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Oreolu Dondurma

Oreolu Dondurma İçin Gerekli Malzemeleri
Oreolu Dondurma Nasıl Yapılır?

Oreo bisküviler mutfak robotuna alınarak parçalanır. Krem şanti çukur bir kabın içine alınır ve 1 su bardağı süt ile koyulaşıncaya kadar çırpılır. Ardından krem şantinin içine toz şeker, krema eklenip çırpmaya devam edilir. Hazırlanan karışım dondurma tabaklarına dökülerek, aralarına parçalanan oreo bisküviler dökülür. Dondurma 4 saat kadar buzdolabında dinlendirilerek servise sunulur.
" } ] }