{ "title": "Kızarmış Dondurma", "image": "https://www.dondurma.gen.tr/images/kizarmis-dondurma.jpg", "date": "19.01.2024 15:20:24", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kızarmış dondurma, süt, krema ve şeker gibi maddelerin karıştırılması ile elde edilen bir tatlı türü olan dondurmanın binlerce çeşidi vardır. Bazı tarifler de yumurta da kullanılabilir. Vanilya, kakao, çikolata, karamel, meyve suyu, meyve parçacıkları, kuruyemiş gibi birçok ürün kullanılarak hazırlanan dondurma farklı şekillerde hazırlanabilir. Daha önceleri yalnızca süt, krema ve meyve aromalarının karıştırılması ile elde edilen dondurma günümüzde daha farklı malzemeler de kullanılarak hazırlanabilmektedir. Ülkemizde dondurma önceden yalnızca dövülerek elde edilmekteydi. Dövme dondurma ülkemizde Maraş dondurması olarak bilinir. Salep eklenerek dondurmanın kıvamı yoğunlaştırılır. Kaynayan süt ise karıştıra, karıştıra soğutulur. Ardından dövme işlemi ile dondurulur. Çevresi buz tabakası ile doldurulur ve aynı anda devamlı dövülür. Bu sayede dondurma sakız gibi uzayarak kolaylıkla erimez. Maraş'ta dondurma döner bıçağı ile kesilerek servis yapılır.

Kızarılmış dondurma kulağa değişik gelse de lezzet bakımından mükemmeldir. Meksika mutfağına ait olan kızarmış dondurmayı evde kolaylıkla yapmak mümkündür. Dondurma yapımı oldukça kolay olsa da yapım aşaması oldukça uzun sürer. Bu nedenle yapılışı oldukça zaman alabilir. Kızartılmış dondurmayı daha önce hiç denemediyseniz bu tarifi denedikten sonra vazgeçilmez tarifleriniz arasında yer alacağına emin olabilirsiniz. Kızartılmış dondurma top şeklinde ya da kare dilimler şeklinde hazırlanarak servise sunulabilir. Bu mükemmel dondurma tarifi nasıl yapılıyor, hangi malzemeler kullanılıyor gelin hep birlikte hazırlayalım.

Kızarmış Dondurma İçin Gerekli Malzemeleri
Servis için
Kızarmış Dondurma Nasıl Yapılır?

Kızarmış dondurma için Maraş dondurması 8 parçaya kesilir. Kesilen her parça el ile top şekline getirilir. Top haline gelen dondurma birbirine yapışmayacak şekilde bir kaba yerleştirilerek buzluğa atılır. Buzlukta en az 2 saat kadar donması beklenir. Dondurma buzlukta donduktan sonra dışı için kullanılacak harç hazırlanır. Mısır gevreği, ceviz, tarçın, fındık ve toz şeker mutfak robotuna alınarak inceltilir. Kıvamı çok ince olmamalıdır. Çukur bir kabın içine yumurta beyazları alınarak mikser ile kar gibi olana kadar çırpılır. Donan dondurma topları buzluktan alınarak yumurta aklarına bulanır. Yumurta akından sonra mutfak robotunda parçalanan malzemeler her tarafı kaplanacak şekilde bulanır. Harçla buluşturulan dondurma topları tekrar buzluğa atılır ve donması için yaklaşık 2 saat beklenir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra tekrar yumurta akına bulanıp, her tarafı kapatılacak şekilde mısır gevreğine batırılır. Bu sayede 2. Kat tamamlanmış olur. Bu şekilde yine dondurma topları buzluğa atılarak 1 gece kadar bekletilir.

Bir gece buzlukta bekledikten sonra artık kızartma işlemine geçilebilir. Çukur bir tencerenin içine sıvıyağ alınarak yağ iyice kızdırılır. Yağın oldukça bol tutulması gerekir. Dondurma topları yağın içinde rahat hareket etmeli ve birbiri ile temas etmemelidir. En güzeli her bir topu tek olacak şekilde kızartmaktır. Dondurma topu kızan yağın içine atılarak ağır ağır çevrilerek her tarafı eşit kızartılır. Kızartma işlemi yaklaşık 1 dakika sürmelidir. Kızaran dondurma topunun rengi bal renginde olmalıdır. Kızardıktan sonra üzerine kaşık yardımı ile şerit şeklinde bal ve çikolata sosu gezdirilerek servis edilir. Kızardıktan en geç 5 dakika sonra servis edilmesi önerilir.

Afiyet olsun.

Not: Kızarmış dondurmanın hazırlanış aşaması biraz zor gibi görünse de sonuca ulaşıldığında verilen emeğe değecek bir tarif ortaya çıkar. Kızartma işleminden sonra arta kalan yağ bir kavanoz içinde saklanarak, başka zaman kızarmış dondurma için kullanılabilir. Aynı şekilde mısır gevrekli harç artarsa ağzı kapalı bir kabın içinde buzdolabında muhafaza edilebilir.
" } ] }