{ "title": "Vanilyalı Dondurma Tarifi", "image": "https://www.dondurma.gen.tr/images/vanilyali-dondurma-tarifi.jpg", "date": "21.01.2024 06:19:12", "author": "FAZLI BAŞ", "article": [ { "article": "Vanilyalı Dondurma Tarifi, Yaz mevsiminin en çok tercih edilen tatlıların başında dondurma yer alır. Faydaları ise; besin değeri açısından katkısız ve doğal olması şartı ile sütün içindeki yağ oranına göre, 3-4 kat daha fazla yağ, yaklaşık yüzde 15 üzerinde protein ve 3-4 kat daha fazla protein bulunmaktadır. Yine katkısız ve doğal olmak şartı ile dondurmada kas gelişimini geliştirmesinde faydası bulunan kalsiyum ve fosfor bolca bulunmaktadır. Diyet yapan kişiler için ise tatlı olarak dondurma önerilir. Dondurmada, diğer tatlılara oranla daha az kalori bulunmaktadır. Dengeli ve sağlıklı beslenme programında, haftada 1-2 defa dondurma tüketimi, uygun egzersiz ile önerilmektedir. Çocuklarda ise dondurma engellenemeyecek ölçüde vazgeçilmezlerdendir. Fakat anne baba eşliğinde kontrollü biçimde dondurma kullanılmasında fayda vardır. Çocukların dondurma yemeleri sağlıklıdır ancak günlük 100 gramdan fazlası obeziteye yol açabilir. Zararlarını kısaca sıralarsak; 1 yaşın altındaki çocuklarda, dondurma besin alerjisi yapabileceğinden zararlıdır. Dondurma aniden değil ağızda eriterek yenilmelidir çünkü hızlı bir şekilde yutulursa mide kramplarına ve kasılmalara neden olabilir.

Vanilyalı Dondurma Malzemeleri
Vanilyalı Dondurma Nasıl Yapılır?

Süt ve bir buçuk kahve fincan toz şekeri tencereye alıp ısıtın. Ayrı bir yerde kalan bir buçuk kahve fincanı toz şeker, salep ve vanilyayı karıştırın. Süt kaynama noktasına gelince salepli karışımı ilave edin ve 20 dakika kaynatın. Ocaktan alıp, karıştırıp soğutun. Dilediğiniz şekilde bir kaba koyup, donuncaya dek derin dondurucuda dinlendirin. Toplamda 3 defa, 2 saatte bir çıkararak karıştırın. Servis tabağına alıp, böğürtlen, pişmaniye, çilek ve file Antep fıstığı ile servis yapın.
" } ] }