Dondurma

Dondurma, eskiden olsa sadece yaz aylarında tüketilen bir yiyecek olmasına rağmen, artık yaz kış revaçta olan bir yiyecektir. Yazın serinletici tadıyla, kışın eşsiz lezzetiyle herkesin gözdesidir. Süt ve şeker dondurmanın temel malzemeleridir. Bunlara meyve, çikolata ilavelerle değişik dondurmalar hazırlanmaktadır. Küçük büyük demeden herkes dondurma yemeyi sever.
Hem tatlı ihtiyacını gidermekte hem de kendine has lezzetiyle farklı bir yiyecektir. Üstelik dondurmayı hem dışarıdan alabilir hem de evinizde kendiniz yapabilirsiniz. Değişik meyvelerden, kakao, salep, vanilya gibi besinlerden yararlanarak, farklı dondurma türlerini kolayca yapabilirsiniz. Sadece bazı püf noktalarına dikkat etmelisiniz.

Dondurma yapımında nelere dikkat etmelisiniz?


Dondurma yapmayı isterseniz öncelikle tarifteki malzemelerin miktarına ve sürelere riayet etmelisiniz. Az ya da fazla malzeme kullanırsanız, malzemeleri uygun şekilde karıştırmaz, soğutmaz iseniz, evde yapacağınız dondurmanın istediğiniz kıvamda ve kalitede olmasına engel olursunuz. Dondurma yapımında kullanılacak sütü ve meyveleri de özenle seçmelisiniz. Dondurma yapmak, daha doğrusu tam kıvamında bir dondurma yapmak için püf noktalarına riayet etmelisiniz. Eğer meyve suyu kullanacaksanız, bunu kaynatmamanız gerekir. Bunu meyve suyunun tadını kaybetmemesi için yapmalısınız. Ayrıca dondurmanın içine konulacak şeker miktarı da önemlidir. Çok fazla şeker koyarsanız hem tatlı bir dondurma yapacak, hemen karıştırırken yumuşak kalacağından, dondurmanız sıvılaşacak.
Dondurmanın tam kıvamında olması için, soğutma sırasında dondurmayı sürekli karıştırmalısınız. Çünkü soğuktan içindeki su molekülleri kristalize olur, dondurucudan aldığınızda dondurmanız da su kıvamında olur. Kaliteli dondurma demek buzlukta olduğunda bile, asla buzlanmayan dondurmadır. Kaliteli malzemeler kullanır, deep frezli buzdolabınız olur ve dondurma yapımı için ev tipi cihazlarınız olursa, dondurmanız hazır satılanları aratmaz.

İyi dondurma nasıl olmalı?


Herhangi bir dondurmanın tüketiciler tarafından beğenilmesi tadına, yapısına, rengine, erime kalitesine, görünüşüne ve ambalajına bağlıdır. Görünüm ilk etkiyi yaratandır. Ancak dondurmanın tadı beğenilmesini sağlar. İyi ve kaliteli olan bir dondurma, ancak yenirken anlaşılır. Sütü iyi pişirmezseniz, dondurmanızın iyi olmasını beklememelisiniz. İçine suyu uygun miktarda koymazsanız, yapısı bozuk bir dondurma yaparsınız. İçine koyacağınız maddelerde yapısını etkileyen unsurlardır. Doğal bir lezzeti yakalayan dondurmayı herkes beğenir. İyi yapılan kaliteli bir dondurmayı -20 derecede olmak kaydıyla 1-2 yıl süreyle saklayabilirsiniz.

Dondurmanın kalitesiyle, onun duyusal özellikleri doğru orantılıdır. Yani kokusu, tadı, rengi, yapısı, görünümü, erime özelliği iyi olan dondurma aynı derecede kalitelidir. Bu özelliklerin en önemli olanı dondurmanın yendiğinde ağızda bıraktığı lezzetidir. Daha ağzınızda sakız kıvamında eriyen bir dondurma kalitelidir. Asla dondurmayı yediğinizde buzlu bir lezzeti olmamalıdır. Buz kristallerinin oluşmaması, dondurmanın içindeki hava kabarcıklarıyla donmayan süt proteini, şeker, katkı maddeleri ve yağ globüllerinin en iyi şekilde karışmasına bağlıdır. Bu nedenle yağ globülleri ve buz kristalleri iyi bir dondurmada çok küçük olmalıdır. Dondurmayı kaliteli yapan süt yağı, aroması, kıvamı, yapısı, aynı zamanda dayanıklılığını belirleyen unsurlardır. Taze dondurma, düşük sıcaklıkta bulunan dondurma, bu haliyle bile fiziksel yapısını muhafaza etmelidir.

Lezzet dondurmada kalitenin en önemli göstergesidir


Lezzeti güzel olan bir dondurma tüketildiğinde, bu etkiyle psikolojik olarak dondurmanın kaliteli olduğu düşünülebilir. Bir anlamda dondurmanın kalitesi lezzete bağlı olarak değerlendirilmiş olur. Diğer unsurlar bunun etkisiyle tüketiciye daha iyi görünür. Tadını beğenmediğiniz dondurma ne kadar kaliteli olsa da beğenilmez.

Görünüm her zaman dondurmanın kalitesinin göstergesidir

Görünüm dondurmada iyi olduğu sürece, beğenildiği sürece diğer unsurların değerlendirilmesine etki eder. Tüketiciler görünüşünü beğendikleri dondurmanın tadını, yapısını, renklerini merak eder ve bunları değerlendirmeye başlar. Bunun dondurmayı yemeyi düşünürler. Görünümde erime özelliği de tüketicilerde olumsuz etki yaratır. Erimiş bir dondurma tüketiciler tarafından beğenilmez. Tadı, görünümü güzel olsa da sonuç değişmez.
20.01.2024 08:50:36
Dondurma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dondurma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Dondurma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dondurma Çeşitleri

Dondurma çeşitleri; Yazın en gözde ve en güzel yiyeceği olan dondurma, içine şeker ilave edilen, meyve suları veya sütten dondurularak elde edilen soğuk bir ...
Devamını Oku

Maraş Dondurması

Maraş dondurması, Kahramanmaraş ilimize ait bir dondurmadır. Maraş dondurmasının özelliği keçi sütünden yapılmasıdır. Sakız gibi uzayan ve kolay kolay e...
Devamını Oku

Gelato Dondurma

Gelato dondurma çok lezzetli dondurmalardan biridir. Dondurmanın pek çok çeşidi vardır. Hepsi de çok faydalıdır. Yapımı çok kolaydır. Evinizde kolaylıkla yap...
Devamını Oku

Meyveli Dondurma Nasıl Yapılır

Meyveli dondurma nasıl yapılır?Dondurmanın çok çeşitleri vardır. Meyvelisi, sadesi, kakaolusu, yapılır. Çok lezzetli ve sa...
Devamını Oku

Boğaz Ağrısına Dondurma

Boğaz ağrısına dondurma, pek çok kimse ateşi yükselttiği, boğaz enfeksiyonu ve ağrısına neden meydana geldiği gerekçesiyle çocuğuna dondurma yedirmez, y...
Devamını Oku

Damla Sakızlı Dondurma

Damla sakızlı dondurma; damla sakızı eski çağlardan bilinen, damla sakızı ağacından natürel yollarla üretilen ve Ege denizinde bulunan Sakız adasına ait oldu...
Devamını Oku

Sade Dondurma Tarifi

Sade dondurma tarifi, genel olarak dondurma büyük küçük herkesin severek yediği bir yiyecektir. Hem kış aylarında hem de yaz aylarında serinlemek için en çok...
Devamını Oku

Limonlu Dondurma Tarifi

Limonlu dondurma tarifi, daha çok bayanların ya da mutfak ile arası iyi olan diğer insanların merak duyduğu bir tariftir. Limonlu dondurma tarifi, özellikle ...
Devamını Oku

Kakaolu Dondurma Tarifi

Kakaolu dondurma tarifi, daha çok insanların yaz aylarında ihtiyaç duyduğu tariflerden biridir. İnsanlar özellikle misafirleri geleceği zaman ya da kalabalık...
Devamını Oku

Muzlu Dondurma Tarifi

Muzlu dondurma tarifi, özellikle herkesin severek yediği bir dondurma çeşididir. Yaz aylarında gelen misafirlerinizin serinlemesi için en güzel ikramlardan b...
Devamını Oku

Sıcak Dondurma

Sıcak dondurma, daha önce hiç denemeyen ve tatmayan kişilerin mutlaka denemesi ve tatması gereken lezzetlerden biridir. Dondurma denilince akla soğuk ge...
Devamını Oku

Dondurma Tarifleri

Dondurma tarifleri, dondurma şeker, meyve suyu, kakao, süt gibi malzemelerin dondurulması ile elde edilen bir tatlı türüdür. Dondurma elle ya da farklı ...
Devamını Oku

Salepli Dondurma

Salepli dondurma, Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez tatlarındandır. Hemen hemen her gün, her fırsatta tükettiğimiz dondurmaların, birçok çeşidi vardır. Çikola...
Devamını Oku

Dondurma Kaç Kalori?

Dondurma kaç kalori, Dondurma, içine şeker katılmış sütten, meyvelerden veya meyve sularından dondurulmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlı çeşididir. Ya...
Devamını Oku

Dondurma Nasıl Yapılır

Dondurma nasıl yapılır, Dondurma dünyanın neresinde olursa olsun yediden yetmişe herkesin severek yediği bir yiyecektir. Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklığında...
Devamını Oku

Sütlü Dondurma Tarifi

Sütlü dondurma tarifi, İnsanların süt ve süt ürünlerini çok sevmeleri nedeni ile birçok kişinin kullandığı bir tariftir. Bu tarif ile yapılan dondurma, gerçe...
Devamını Oku

Çikolatalı Dondurma Nasıl Yapılır

Çikolatalı dondurma nasıl yapılır, dondurma yaz aylarının vazgeçilmez besin maddelerinden biridir. Yazın tüketimi çok daha yaygın olsa da kışın da tüket...
Devamını Oku

Kolay Dondurma Tarifi

Kolay dondurma tarifi, dondurmayı sevenler için oldukça pratik bir tariftir. Evde malzemeleriniz varsa, hemen yapabileceğiniz dondurmayı keyifle ikram edebil...
Devamını Oku

Buz Dondurma

Buz dondurma, görüntüsüyle ve hafif lezzetiyle sıcaktan bunaldığınız günlerde kurtarıcınız olabilecek bir tariftir dondurma. Ayrıca evlatlarımıza boyalı...
Devamını Oku

Kızarmış Dondurma

Kızarmış dondurma, süt, krema ve şeker gibi maddelerin karıştırılması ile elde edilen bir tatlı türü olan dondurmanın binlerce çeşidi vardır. Bazı tarif...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dondurma Çeşitleri
Maraş Dondurması
Gelato Dondurma
Dondurma
Meyveli Dondurma Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024