Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Dondurma

Dondurma

Dondurma, eskiden olsa sadece yaz aylarında tüketilen bir yiyecek olmasına rağmen, artık yaz kış revaçta olan bir yiyecektir. Yazın serinletici tadıyla, kışın eşsiz lezzetiyle herkesin gözdesidir. Süt ve şeker dondurmanın temel malzemeleridir. Bunlara meyve, çikolata ilavelerle değişik dondurmalar hazırlanmaktadır. Küçük büyük demeden herkes dondurma yemeyi sever. Hem tatlı ihtiyacını gidermekte hem de kendine has lezzetiyle farklı bir yiyecektir. Üstelik dondurmayı hem dışarıdan alabilir hem de evinizde kendiniz yapabilirsiniz. Değişik meyvelerden, kakao, salep, vanilya gibi besinlerden yararlanarak, farklı dondurma türlerini kolayca yapabilirsiniz. Sadece bazı püf noktalarına dikkat etmelisiniz.

Dondurma yapımında nelere dikkat etmelisiniz?


Dondurma yapmayı isterseniz öncelikle tarifteki malzemelerin miktarına ve sürelere riayet etmelisiniz. Az ya da fazla malzeme kullanırsanız, malzemeleri uygun şekilde karıştırmaz, soğutmaz iseniz, evde yapacağınız dondurmanın istediğiniz kıvamda ve kalitede olmasına engel olursunuz. Dondurma yapımında kullanılacak sütü ve meyveleri de özenle seçmelisiniz. Dondurma yapmak, daha doğrusu tam kıvamında bir dondurma yapmak için püf noktalarına riayet etmelisiniz. Eğer meyve suyu kullanacaksanız, bunu kaynatmamanız gerekir. Bunu meyve suyunun tadını kaybetmemesi için yapmalısınız. Ayrıca dondurmanın içine konulacak şeker miktarı da önemlidir. Çok fazla şeker koyarsanız hem tatlı bir dondurma yapacak, hemen karıştırırken yumuşak kalacağından, dondurmanız sıvılaşacak. Dondurmanın tam kıvamında olması için, soğutma sırasında dondurmayı sürekli karıştırmalısınız. Çünkü soğuktan içindeki su molekülleri kristalize olur, dondurucudan aldığınızda dondurmanız da su kıvamında olur. Kaliteli dondurma demek buzlukta olduğunda bile, asla buzlanmayan dondurmadır. Kaliteli malzemeler kullanır, deep frezli buzdolabınız olur ve dondurma yapımı için ev tipi cihazlarınız olursa, dondurmanız hazır satılanları aratmaz.

İyi dondurma nasıl olmalı?


Herhangi bir dondurmanın tüketiciler tarafından beğenilmesi tadına, yapısına, rengine, erime kalitesine, görünüşüne ve ambalajına bağlıdır. Görünüm ilk etkiyi yaratandır. Ancak dondurmanın tadı beğenilmesini sağlar. İyi ve kaliteli olan bir dondurma, ancak yenirken anlaşılır. Sütü iyi pişirmezseniz, dondurmanızın iyi olmasını beklememelisiniz. İçine suyu uygun miktarda koymazsanız, yapısı bozuk bir dondurma yaparsınız. İçine koyacağınız maddelerde yapısını etkileyen unsurlardır. Doğal bir lezzeti yakalayan dondurmayı herkes beğenir. İyi yapılan kaliteli bir dondurmayı -20 derecede olmak kaydıyla 1-2 yıl süreyle saklayabilirsiniz.

Dondurmanın kalitesiyle, onun duyusal özellikleri doğru orantılıdır. Yani kokusu, tadı, rengi, yapısı, görünümü, erime özelliği iyi olan dondurma aynı derecede kalitelidir. Bu özelliklerin en önemli olanı dondurmanın yendiğinde ağızda bıraktığı lezzetidir. Daha ağzınızda sakız kıvamında eriyen bir dondurma kalitelidir. Asla dondurmayı yediğinizde buzlu bir lezzeti olmamalıdır. Buz kristallerinin oluşmaması, dondurmanın içindeki hava kabarcıklarıyla donmayan süt proteini, şeker, katkı maddeleri ve yağ globüllerinin en iyi şekilde karışmasına bağlıdır. Bu nedenle yağ globülleri ve buz kristalleri iyi bir dondurmada çok küçük olmalıdır. Dondurmayı kaliteli yapan süt yağı, aroması, kıvamı, yapısı, aynı zamanda dayanıklılığını belirleyen unsurlardır. Taze dondurma, düşük sıcaklıkta bulunan dondurma, bu haliyle bile fiziksel yapısını muhafaza etmelidir.

Lezzet dondurmada kalitenin en önemli göstergesidir


Lezzeti güzel olan bir dondurma tüketildiğinde, bu etkiyle psikolojik olarak dondurmanın kaliteli olduğu düşünülebilir. Bir anlamda dondurmanın kalitesi lezzete bağlı olarak değerlendirilmiş olur. Diğer unsurlar bunun etkisiyle tüketiciye daha iyi görünür. Tadını beğenmediğiniz dondurma ne kadar kaliteli olsa da beğenilmez.

Görünüm her zaman dondurmanın kalitesinin göstergesidir

Görünüm dondurmada iyi olduğu sürece, beğenildiği sürece diğer unsurların değerlendirilmesine etki eder. Tüketiciler görünüşünü beğendikleri dondurmanın tadını, yapısını, renklerini merak eder ve bunları değerlendirmeye başlar. Bunun dondurmayı yemeyi düşünürler. Görünümde erime özelliği de tüketicilerde olumsuz etki yaratır. Erimiş bir dondurma tüketiciler tarafından beğenilmez. Tadı, görünümü güzel olsa da sonuç değişmez.
Son Güncelleme : 20.01.2024 08:50:36
Dondurma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Dondurma Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Dondurma"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Dondurma çeşitleri; Yazın en gözde ve en güzel yiyeceği olan dondurma, içine şeker ilave edilen, meyve suları veya sütten dondurularak elde edilen soğuk bir tatlı çeşididir.Dondurma farklı metotlarla yapılabilir. Hazırlanan dondurma tozları meyve sul...
Maraş Dondurması
Maraş Dondurması
Maraş dondurması, Kahramanmaraş ilimize ait bir dondurmadır. Maraş dondurmasının özelliği keçi sütünden yapılmasıdır. Sakız gibi uzayan ve kolay kolay erimiyen bir dondurmadır. Çatal ve bıcakla yenir. Maraş usulü dondurmanın içinde A, B, C, D vitamin...
Gelato Dondurma
Gelato Dondurma
Gelato dondurma çok lezzetli dondurmalardan biridir. Dondurmanın pek çok çeşidi vardır. Hepsi de çok faydalıdır. Yapımı çok kolaydır. Evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Yaz aylarının vaz geçilmez tadıdır. Büyük, küçük herkes severek yer. Dondurmayı ...
Meyveli Dondurma Nasıl Yapılır
Meyveli Dondurma Nasıl Yapılır
Meyveli dondurma nasıl yapılır?Dondurmanın çok çeşitleri vardır. Meyvelisi, sadesi, kakaolusu, yapılır. Çok lezzetli ve sağlıklıdır. Yaz aylarında bunaltıcı sıcaklarında insanları serinletiyor. Aslında kış aylarında da tüketiliyor. Büyüklerin ve çocu...
Boğaz Ağrısına Dondurma
Boğaz Ağrısına Dondurma
Boğaz ağrısına dondurma, pek çok kimse ateşi yükselttiği, boğaz enfeksiyonu ve ağrısına neden meydana geldiği gerekçesiyle çocuğuna dondurma yedirmez, yemez. Oysa işin aslı, enfeksiyona dondurma değil, mikroorganizmalar neden olduğudur.Nedense toplum...
Damla Sakızlı Dondurma
Damla Sakızlı Dondurma
Damla sakızlı dondurma; damla sakızı eski çağlardan bilinen, damla sakızı ağacından natürel yollarla üretilen ve Ege denizinde bulunan Sakız adasına ait olduğu varsayılan bir üründür. Kendine has aroması ve Fildişi rengindeki sakız ağacından elde edi...
Sade Dondurma Tarifi
Sade Dondurma Tarifi
Sade dondurma tarifi, genel olarak dondurma büyük küçük herkesin severek yediği bir yiyecektir. Hem kış aylarında hem de yaz aylarında serinlemek için en çok tüketilen gıdadır. Çoğunlukla çocukların vazgeçemediği ve ne kadar yese yeniden istediği muh...
Limonlu Dondurma Tarifi
Limonlu Dondurma Tarifi
Limonlu dondurma tarifi, daha çok bayanların ya da mutfak ile arası iyi olan diğer insanların merak duyduğu bir tariftir. Limonlu dondurma tarifi, özellikle yaz aylarında birçok kişinin yapmak istediği bir dondurma çeşidinin yapılışı olduğu için bu t...
Kakaolu Dondurma Tarifi
Kakaolu Dondurma Tarifi
Kakaolu dondurma tarifi, daha çok insanların yaz aylarında ihtiyaç duyduğu tariflerden biridir. İnsanlar özellikle misafirleri geleceği zaman ya da kalabalık davetlerde bu gibi tariflere ihtiyaç duyarlar. Çünkü hem hesaplı hem de dışarıda satılan kak...
Muzlu Dondurma Tarifi
Muzlu Dondurma Tarifi
Muzlu dondurma tarifi, özellikle herkesin severek yediği bir dondurma çeşididir. Yaz aylarında gelen misafirlerinizin serinlemesi için en güzel ikramlardan birisidir. En çok yaz mevsiminde sahil kenarında büyük küçük herkesin yediği bir besin öğesidi...
Sıcak Dondurma
Sıcak Dondurma
Sıcak dondurma, daha önce hiç denemeyen ve tatmayan kişilerin mutlaka denemesi ve tatması gereken lezzetlerden biridir. Dondurma denilince akla soğuk gelse de sıcak dondurma da akıllarda yer edecektir. Dondurma yapımı çok kolay gibi görünse de yapım ...
Dondurma Tarifleri
Dondurma Tarifleri
Dondurma tarifleri, dondurma şeker, meyve suyu, kakao, süt gibi malzemelerin dondurulması ile elde edilen bir tatlı türüdür. Dondurma elle ya da farklı makineler ile hazırlanarak dondurulur. 100 gr dondurma yaklaşık 100-200 kaloridir. A, B, D vitamin...

 

Dondurma Çeşitleri
Maraş Dondurması
Gelato Dondurma
Dondurma
Meyveli Dondurma Nasıl Yapılır
Boğaz Ağrısına Dondurma
Damla Sakızlı Dondurma
Sade Dondurma Tarifi
Limonlu Dondurma Tarifi
Kakaolu Dondurma Tarifi
Muzlu Dondurma Tarifi
Sıcak Dondurma
Dondurma Tarifleri
Salepli Dondurma
Dondurma Kaç Kalori?
Dondurma Nasıl Yapılır
Sütlü Dondurma Tarifi
Çikolatalı Dondurma Nasıl Yapılır
Kolay Dondurma Tarifi
Buz Dondurma
Kızarmış Dondurma
Vanilyalı Dondurma Tarifi
Çilekli Dondurma
Ev Yapımı Dondurma
Çikolatalı Dondurma Tarifi
Dondurmalı İrmik Helvası
Hamurdan Dondurma
Popüler İçerik
Salepli Dondurma
Salepli Dondurma
Salepli dondurma, Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez tatlarındandır. Hemen hemen her gün, her fırsatta tükettiğimiz dondurmaların, birçok çeşidi vardır....
Dondurma Kaç Kalori?
Dondurma Kaç Kalori?
Dondurma kaç kalori, Dondurma, içine şeker katılmış sütten, meyvelerden veya meyve sularından dondurulmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlı çeşidi...
Dondurma Nasıl Yapılır
Dondurma Nasıl Yapılır
Dondurma nasıl yapılır, Dondurma dünyanın neresinde olursa olsun yediden yetmişe herkesin severek yediği bir yiyecektir. Yaz aylarının bunaltıcı sıcak...
Sütlü Dondurma Tarifi
Sütlü Dondurma Tarifi
Sütlü dondurma tarifi, İnsanların süt ve süt ürünlerini çok sevmeleri nedeni ile birçok kişinin kullandığı bir tariftir. Bu tarif ile yapılan dondurma...
Çikolatalı Dondurma Nasıl Yapılır
Çikolatalı Dondurma Nasıl Yapılır
Çikolatalı dondurma nasıl yapılır, dondurma yaz aylarının vazgeçilmez besin maddelerinden biridir. Yazın tüketimi çok daha yaygın olsa da kışın da tük...
Kolay Dondurma Tarifi
Kolay Dondurma Tarifi
Kolay dondurma tarifi, dondurmayı sevenler için oldukça pratik bir tariftir. Evde malzemeleriniz varsa, hemen yapabileceğiniz dondurmayı keyifle ikram...
Buz Dondurma
Buz Dondurma
Buz dondurma, görüntüsüyle ve hafif lezzetiyle sıcaktan bunaldığınız günlerde kurtarıcınız olabilecek bir tariftir dondurma. Ayrıca evlatlarımıza boya...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dondurma Çeşitleri
Maraş Dondurması
Gelato Dondurma
Dondurma
Meyveli Dondurma Nasıl Yapılır
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024