Maraş dondurması, Kahramanmaraş ilimize ait bir dondurmadır. Maraş dondurmasının özelliği keçi sütünden yapılmasıdır. Sakız gibi uzayan ve kolay kolay erimiyen bir dondurmadır. Çatal ve bıcakla yenir. Maraş usulü dondurmanın içinde A, B, C, D vitamini ve E vitamini bulunuyor. Bu yüzden maraş dondurması çok sağlıklıdır. Ayrıca maraş dondurmasında kalsiyum, fosfor, mağnezyum, sodyum, potasyum, demir, çinko ve mineraller bulunuyor.
İnsan sağlığına çok faydalıdır. Maraş dondurması doğaldır. İçinde buz olmayan dondurmadır ve 32 çeşidi vardır. Maraş dondurmasının özelliği kıvamında, mayalanma süresi, dinlendirilen dondurmanın dövülmesi ve dondurulması gibi özellikleri vardır. Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan dondurmayı büyük küçük herkes çok seviyor. Tatlıların yanına koyarak da servis yapabilirsiniz.
Önce sütümüzü bir tencereye koyalım ve kaynatalım. Sonra kaynayan sütün içine şekerimizi ilave edelim ve bunu kaynatalım. Bu arada bir kâse suyun içerisinde salebimizi eritelim. Kaynayan şekerli sütün içine erimiş salebi yavaş yavaş akıtırken, hızlı hızlı sütümüzü karıştıralım. Salebin tam olarak düzgün erimesi için hızlı hızlı karıştıralım ve bide pürüzsüz olması için süzgeçten geçirelim. Sonra süte akıtarak karıştıralım.
Karıştırarak iyice pişirelim. Sütümüz iyice kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar daha kaynatalım ve sonra tenceremizi ocaktan alalım. Ocaktan aldığımız sütümüzün, önce 5 dakika kadar kepçe ile karıştırıp ilk sıcaklığından biraz daha soğumasını sağlayalım. Sonra sık sık karıştıralım ve aynı şekilde soğuyana kadar kepçe ile savurarak karıştıralım. Soğuyan malzememizi dondurucuya girebilecek bir kaba aktaralım ve buzlukta veya derin dondurucuda donmasını sağlayalım. 15-20 dakikada bir çıkarıp, kabın kenarındaki donmuş olan dondurmaları ortaya alarak bir daha karıştırıp tekrar dolaba koyalım. Dondurmamız katı, sakız gibi olunca dolaptan alıp servis yapalım.
Afiyet olsun.